BLISTAVA I SJAJNA KOSA - Njega kose tokom zimskog perioda

BLISTAVA I SJAJNA KOSA - Njega kose tokom zimskog perioda

Brini o sebi...

Stigli su nam hladni zimski dani, a s njima, osim zimskih radosti, i zahtjevnija njega kože i kose. Nagle promjene temperature, hladan i suh zrak, zagrijane prostorije… Sve to i još mnogi drugi faktori doprinose isušivanju kože i kose te ih potrebno dodatno zaštititi i njegovati.

Donosimo vam nekoliko savjeta uz pomoć kojih će vaša koža i kosa blistati čak i tokom zimskih dana.

Njega kose zimi

Tokom zime, kosa je dodatno podložna isušivanju, stoga zahtijeva poseban tretman. Vjerojatno ste već primijetili kako kosa zimi sporije raste, češće se lomi, suha je i bez sjaja. To je posljedica suhog i hladnog zraka te drugih faktora koji doprinose isušivanju kose.

Ipak, uz nekoliko jednostavnih savjeta, kosu je tokom zime moguće zadržati zdravom, čvrstom i sjajnom:

Koristite odgovarajući šampon i regenerator

Tokom zime trebali biste pažljivo odabrati šampon i regenerator, koji će zaštititi vašu kosu od vanjskih utjecaja i temeljito je nahraniti. Također, poželjno je jednom sedmično nanijeti prirodnu masku ili pakung za kosu. Preporučujemo vam da za pakung koristite prirodna biljna ulja (arganovo ulje, ulje makadamije, bademovo ulje, maslinovo ulje…), koja je potrebno nanijeti na kosu te je omotati ručnikom, vrećicom ili aluminijskom folijom, a potom isprati nakon nekog vremena. Uz odgovarajuće i kvalitetne proizvode, vaša kosa će biti nahranjena i sjajna.

Kosu perite najviše dva puta sedmično

Često pranje dodatno isušuje kosu, a uz to, ona će se nakon nekog vremena početi brzo mastiti. Ako je to već slučaj kod vas, preporučujemo vam da kosu perete jednom sedmično, a u međuvremenu koristite šampone za suho pranje kose. Nakon nekog vremena, kosa će se priviknuti na novi režim pranja te će biti dovoljno da je perete jednom do dva puta sedmično.

Prije pranja kosu je potrebno dobro iščešljati, što će spriječiti lomljenje kose prilikom šamponiranja. Također, kosu uvijek perite mlakom vodom, jer pretjerano vruća voda dodatno isušuje kosu. Nakon pranja obavezno nanesite regenerator te ga isperite hladnom vodom, što će učiniti vašu kosu blistavo sjajnom.

Odaberite kapu od prirodnih materijala

Kako biste zaštitili kosu od vanjskih utjecaja, nastojite kada god je to moguće, nositi kapu, ali onu od prirodnih materijala. U suprotnom, nošenje kape može uzrokovati nedostatak zraka, zbog čega će se kosa brzo mastiti pri tjemenu, a hladan i suh zrak učinit će ju suhom pri vrhovima.

Zaštitite kosu iznutra zdravom prehranom

Kosu nije dovoljno štititi samo izvana. Osobito tokom zimskih dana, bilo bi poželjno da u prehranu uvrstite što više voća i povrća, kako biste unijeli dovoljno vitamina, koji će vašu kosu nahraniti iznutra te ju učiniti čvrstom i sjajnom.

 

Izvor: rima.ba

TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK