BLOODY BERRY - Opako dobra torta koja osvaja i najotpornije

BLOODY BERRY - Opako dobra torta koja osvaja i najotpornije

Vrijedi uložiti trud

Evo odličnog recepta za sve naše vrijednice. Bloody berry je hit torta koja je oduševila svakog ko ju je kušao. Lagana, prozračna, nježna, umjereno slatka, a jo veselih boja i lijepog izgleda. Vrijedi uložiti trud.

SASTOJCI

Za čokoladni biskvit (Ø 24 cm):

  • 300 g brašna
  • 100 g gorkog kakao praha
  • 300 g šećera
  • 1.5 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašičice soda bikarbone
  • prstohvat soli
  • 250 ml mlijeka
  • 1 kašičica arome vanile (Dr. Oetker)
  • 125 ml ulja (otopljenog putera)
  • 250ml ključale vode
  • 2 cijela jajeta
  •  

Za nježni Berry fil:

  • 600 g smrznutog crvenog mix voća (maline, jagode, višnje i crvene ribizle)
  • 70 gr gustina
  • 150 g kristal šećera
  • 50 g putera

Za pjenasti vanila krem:

  • 1 l mlijeka
  • 150 gr kristal šećera
  • 2 kesice vanilin šećera (može i bourbon)
  • 2 kašičice arome vanile (Dr. Oetker)
  • 3 kesice vanila pudinga (Dr. Oetker)
  • 125 g putera (sobne temperature)
  • 2 kesice praha za šlag (Dr. Oetker)

Dekoracija:
Vaš izbor

 
PRIPREMA

Biskvit

  1. Suhe sastojke sjediniti pa prosijati.
  2. U posebnu posudu staviti jaja, mlijeko, ulje(puter) i aromu vanile, pa sjediniti mikserom tek toliko da se sastojci povežu.
  3. Smjesi, naizmjenično, dodavati suhe sastojke i ključalu vodu, miješajući lagano mikserom, dok se sve lijepo ne sjedini i poveže.
  4. Smjesu podijeliti na tri jednaka dijela. Svaki izliti u kalup obložen pek papirom i peći 20-ak minuta, u predhodno zagrijanoj rerni na 180°C. Uraditi dobro poznati test čačkalicom.
  5. Biskvite dobro ohladiti, pa odsjeći gornji dio biskvita, jer se u toku pečenja malo podigne (naduva).
  6. Ukoliko vam ide od ruke da biskvite horizontalno sječete na jednake dijelove, onda od cijele smjese ispecite jedan biskvit, pa ga nakon hlađenja isjecite na tri jednaka dijela.

Berry fil

  1. Uz dodatak putera, voćni fil više nije još jedan sasvim običan voćni žele, već ZAISTA postaje fin voćni krem, punijeg okusa.
  2. Smrznuto voće istresti u posudu, odmah dodati šećer i ostaviti da se potpuno otopi i pusti sok (dobićete cca 700ml).
  3. Nakon odmrzavanja, voće i sok prebaciti u šerpu i na laganoj vatri kuhati do tačke ključanja.
  4. Gustin razmutiti u 6-7 kašika hladne vode, te ga lagano ulijevati u voće i kuhati uz neprestano miješanje dok se fil ne zgusne.
  5. U skuhan i topao fil, dodati puter i još jednom sve promiješati dok se puter ne rastopi. 
  6. Ohladiti.

Vanila krem:

  1. U šerpu sipati mlijeko, dodati aromu vanile i šećere, i zagrijavati na laganoj vatri.
  2. Puding razmutiti i skuhati prema uputstvu.
  3. Ohladiti.
  4. U dobro ohlađen puding, dodati puter isječen na kockice i mutiti mikserom dok se lijepo ne poveže i grudvice putera razbij. Zatim u smjesu istresti prah za šlag i mutiti dok smjesa ne postane potpuno pjenasta.

Filovanje:
Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i staviti na odgovarajući tanjir.
Zatim redajte ovim redosljedom:
1. Biskvit
2. Pola Berry fila
3. 1/3 Vanila krema
4. Biskvit
5. Druga polovina Berry fila
6. Druga trećina Vanila krema
7. Biskvit
Tortu staviti u frižider na hlađenje, oko 5h (najbolje preko noći).
Nakon hlađenja, skinuti obruč, premazati ostatkom vanila krema i ukrasiti po sopstvenoj želji.

Dobar tek vam želimo!

Izvor: rima.ba




KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK