CINKOVA MAST - Rješenje za brojne kožne probleme

CINKOVA MAST - Rješenje za brojne kožne probleme

Prirodni spas za kožu

Cinkova mast je krema koja ima širok spektar upotrebe. U ovom tekstu opisat ćemo koje su glavne namjene ove kreme i za šta je sve dobra.

Cink je esencijalni mineral koji je potreban našem organizmu. Iako se unosi samo u tragovima, ima vitalnu ulogu kad su u pitanju različite funkcije organizma. Nalazi se u stotinama enzima i ima aktivnu ulogu u njihovom funkcionisanju.

Cink je potreban za rad svih organa u organizmu, uključujući i kožu, za koju je najvažniji. Nalazi se u gotovo svim ćelijama i tkivima organizma i pomaže u razvoju, oporavku i održavanju svih ćelija. Cink oksid je posebno dobar za poboljšavanje zdravlja kože i čest je sastojak različitih krema za kožu.

Cinkova mast je efikasna zahvaljujući tome što ima odlična antiseptička svojstva i uništava različite mikroorganizme na površini kože. Pored toga, cinkova mast poništava efekte histamina koje oslobađa imuni sistem i tako pomaže u smanjivanju upala kože.

Njegov unos u naš organizam preporučuje se i radi sprječavanja obolijevanja od sezonskih bolesti kao što su kihavice, prehlade, grip i brojne viroze koje se javljaju tokom jeseni i zime. Cink u ishrani predstavlja bitan element jačanja imuniteta, pa se trebate truditi da birate namirnice koje su bogate ovim mineralom (ostrige, govedina, jastog, kikiriki,morski plodovi, orašasti plodovi i sjemenke, cerealije i tamna čokolada).

Upotrebe cinkove masti

Pošto je cink prirodni sastojak ćelija kože, kada se ova krema nanese na kožu, koža odmah upija nutrijente. Iz ovog razloga se cinkova mast može koristiti za liječenje različitih problema sa kožom. Dodatno, ova mast štiti površinu kože od različitih oštećenja. Cinkova mast je najefikasnija za sljedeće pojave:


1. Cinkova mast za liječenje akni i sprečavanje njihovog nastanka

Cinkova mast se može nanositi direktno na akne. Ima antibakterijska svojstva i uništava bakterije koje izazivaju akne, a zbog antiupalnog dejstva ublažava upalu kože, tako da se vidljivost i veličina akni smanjuju. Može poslužiti i kao odlična prevencija nastanka akni. Apsorbuje suvišni loj sa površine kože koji se „zaglavi“ u porama i tako izaziva akne. Ljudi koji su skloni aknama i imaju problema sa kožom trebali bi redovno koristiti cinkovu mast za akne kako bi izliječili postojeće akne i spriječili pojavu novih.

2. Liječenje pelenskog osipa

Cinkova mast je vrlo efikasna za uklanjanje osipa od pelena. Cinkova mast nije jaka hemikalija i sasvim je bezbijedna i za nježnu dječiju kožu i može se koristiti bez straha da će se pojaviti neka neželjena reakcija. Kod beba se često javlja osip od pelena jer je vlaga iz kože „zarobljena“ u pelenama i postaje odlično mesto za nekontrolisano razmnožavanje bakterija. Kao rezultat toga, koža postaje iritirana i upaljena i javlja se osip koji je izuzetno neprijatan za bebu. Cinkova mast stvara barijeru na površini kože i ne dozvoljava iritirajućim agensima da dođu u kontakt sa kožom, te na taj način štiti kožu od daljeg oštećenja i ubrzava oporavak kože od osipa.

3. Zaštita od sunca 

Ultravioletno zračenje sunca dosta oštećuje površinu kože. Predugo izlaganje suncu dovodi do starenja kože, opekotina, bora i sličnih problema. Ovakvo oštećenje se može spriječiti upotrebom cinkove masti. Cinkova mast je odličan losion protiv sunca. Kada se nanese na kožu, ne upija se u potpunosti, već stvara zaštitni sloj na koži koji sprečava prodiranje UV zraka do kože. Cinkovom mašću možete mazati i bebe i djecu ako želite da ih zaštitite od Sunca.


4. Borba sa herpesima

 Osim što ima značajnu ulogu u eliminisanju akni, bubuljica, crvenila i mitesera, cinkova pasta se pokazala efikasnom i kada je liječenje herpesa u pitanju. Poznato je da se oni javljaju kao znak pada imunološkog sistema, a najčešće nakon što prođu svi primarni simptomi bolesti od koje ste se izliječili.

Iako je ovaj problem više estetske prirode, ipak nije toliko bezazlen, pa je potrebno da reagujete čim primjetite njegovo formiranje na usnama ili na regiji oko njih. Cinkova pasta herpes uklanja brzo i efikasno, a još bolje efekte liječenja ovog problema postići ćete ukoliko budete konzumirali neke od namirnica koje smo vam već predložili.

 

5.Druge upotrebe

Melazma je oboljenje kože za koje je karakteristična pojava tamnih mrlja na licu. Redovno korišćenje cinkove masti dosta olakšava simptome melazme. Može se koristiti i za liječenje ekcema, jer dosta umiruju upaljenu i iritiranu kožu. Lakše povrede kože kao što su posjekotine, opekotine i ogrebotine se lako liječe uz pomoć cinkove masti.


Kako koristiti cinkovu mast?

Cinkova mast se koristi samo za spoljnu upotrebu. Prije nanošenja kreme na kožu dobro isperite taj dio kože i ruke. Pročitajte deklaraciju kako biste vidjeli da li postoji uputstvo koju dozu koristiti, a zatim nanesite kremu na kožu. Obično se cinkova mast koristi nekoliko puta dnevno. Ako koristite cinkovu mast za lečenje nekog kožnog problema, uvijek namažite cijeli dio pogođene kože. Nakon mazanja operite ruke i ostavite namazan dio kože bez zavoja, osim ako mažete posjekotine ili opekotine. Kada mažete lice ovom kremom, pazite da krema ne dospije u oči, nos ili usta. Iako je bezbijedno koristiti ovu kremu i protiv osipa od pelena, ipak se prvo konsultujte sa pedijatrom. Ova krema se može koristiti neograničen broj puta kad je u pitanju osip od pelena, a najbolje je mazati je svaki put kad mijenjate pelene.

Nije poznato da cinkova mast ima nekih neželjenih dejstava. Prikladna je za svaki tip kože. Za sada nije otkriveno da ima nekih interakcija sa nekim lijekovima. Ipak, ako ste alergični na cink ili neki drugi sastojak masti, može se javiti peckanje i svrab na koži. Ako primijetite takvu reakciju, prestanite sa upotrebom kreme i obratite se ljekaru.

PROČITAJTE JOŠ: MINERALI - Potrebe organizma, obogaćene namirnice i znaci nedostatka

Izvor: rima.ba
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK