Davorin Popović: Slušaj, da ti pjevač nešto kaže..

Davorin Popović: Slušaj, da ti pjevač nešto kaže..

Grupa Indexi bila je sinonim sarajevske rock škole

Pjevač grupe Indexi, Davorin Popović, rođen je u Sarajevu 23. septembra 1946. godine.

Rodno ime Davorin u užem krugu porodice i prijatelja uvijek je bilo Davor. Od milja su ga zvali i Dačo, a nadimak Pimpek je dobio još u djetinjstvu zbog jedne male izrasline kraj lijevog uha i, naravno, kao posljedicu čuvene bosanske dosjetljivosti i duhovitih asocijacija. Taj mu je nadimak naprosto bio zalijepljen uz ime, pa je čak jedan njemački on-line magazin, objavljujući vijest o njegovoj smrti, napisao da je Davorin Popović Pimpek puno rodno ime i prezime pjevača Indexa.

Pjevačem je sam sebe zvao, obično počinjući svoje priče "Slušaj, da ti pjevač nešto kaže...". 

Muzički karijeru Davorin Popović je počeo u Lutalicama, a Indexima pristupa krajem 1964. godine i zaštitni je znak grupe sve do njenog kraja 2001. godine.

Kao vokalni solist, ali opet uz pomoć matične grupe, objavio je tri albuma: "Svaka je ljubav ista (osim one prave)" (1975.), "S tobom dijelim sve" (1984.) i album istog naziva ali s drugim pjesmama 1995. godine.

Pjevao je "Žute dunje" za soundtrack filma "Kuduz", a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom "21. vijek" i zauzeo 19. mjesto. Prije toga je Davorin za Eurosong konkurisao 1967. s Indexima, te kao solist 1993., na prvom samostalnom BH izboru za Pjesmu Evrope, kada je pjevao čak tri pjesme – vlastitu, u pjesmi braće Mulahalilović, te u grupi koju su uz njega činili Mahir Paloš, Slobodan Vujović i Željka Katavić.

U 80-tim godinama je vrlo često nastupao s Mostarskim kišama, dječjom vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić.

Kao član Indexa, dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, te estradne nagrade Jugoslavije.

Preminuo je 18. juna 2001. u Sarajevu od raka gušterače.

Godišnja muzička nagrada u BiH, ustanovljena 2002. godine, u njegovu počast nazvana je Nagrada Davorin.

Na inicijativu reditelja Nedžada Begovića u Sarajevu je 2016. godine postavljena spomen-ploča posvećena legendarnoj grupi Indexi.
Grupa Indexi bila je sinonim sarajevske rock škole, a u njoj su uz Arnautalića i Akšamiju bili Slobodan Misaljević, Đorđe Uzelac i Nedim Hadžihasanović, a 1964. godine pridružio im se Davorin Popović.

Izvor: rima.ba
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK