FOTO PUTOVANJE - Najljepši dvorci svijeta

FOTO PUTOVANJE - Najljepši dvorci svijeta

Poslužili su kao inspiracija za mnoge bajke, priče i legende

Dvorci (zamkovi) su neke od najvažnijih historijskih građevina na svijetu, a sigurno su i među najljepšim i najimpresivnijim. Poslužili su kao inspiracija za mnoge bajke, priče i legende, a kada ih malo bolje pogledate, nije ni čudo da su stoljećima rasplamsavali maštu i bili toliki izvor inspiracije.

Neuschwanstein, Njemačka

Na vrhu stijene iznad klanca, 5 km istočno od Fussena, nalazi se jedan od najbajkovitijih dvoraca na svijetu – Neuschwanstein, Novi labuđi kamen. Iako je zapovijed kralja Ludwiga II, koji ga je i izgradio, bila da se dvorac sruši nakon njegove smrti, na sreću njegova želja nije ispunjena. Svijet je ipak dobio još jednu nevjerovatnu građevinu, a Walt Disney inspiraciju za Trnoružicin dvorac.

 

Château de Chaumont, Francuska

Manje od 200 km južno od Pariza, između gradova Tours i Blois, udaljen 40 metara od obale Liore (Loare), u prirodnoj oazi nalazi se prekrasan dvorac – Château de Chaumont (ili Château de Chaumont-sur-Loire).


Alnwick Castle, Engleska

Alnwick Castle (Alnwick Dvorac) je srednjovjekovna udtvrda i uporište moćne obitelji Percy, Vojvoda od Northumberlanda, koja se nalazi u istoimenom gradu u Northumberlandu, tradicionalnoj, ceremonijalnoj i administrativnoj grofoviji u sjevernoj Engleskoj.


Alcázar de Segovia, Španija

Alcázar de Segovia (Alcázar od Segovie) je bajkoviti srednjovjekovni dvorac koji se nalazi u starom španjolskom gradu Segovia, nastalom još u 2. stoljeću prije nove ere.


Convento de Cristo, Portugal

Convento de Cristo (Samostan Kristovog reda) danas služi kao rimokatolički samostan u gradu Tomaru, ali u 12. stoljeću kada je i izgrađen, dvorac je bio jako važna utvrda legendarnih Templara. Poznati širom svijeta, Vitezovi Templari su bili kontroverzni i izuzetno moćni i utjecajni ratnici. Iako su se zaklinjali da će život provesti u siromaštvu, njihova slava im je brzo donijela veliko bogatstvo, uglavnom kroz razne donacije koje su rijetko kada odbijali.
 

Bojnjički dovrac, Slovačka

Bajkoviti Bojnjički dovrac (Bojnický zámok) je srednjovjekovni dvorac koji se nalazi u gradu Bojnice u Slovačkoj. Danas je najposjećeniji samostalni muzej u državi kojeg svake godine posjeti oko 200.000 turista. Pored turista, redovni gosti su i filmski studiji koji u njemu često snimaju određene scene za filmove sa fantasy tematikom.

 

Dvorac Hluboká, Češka

Dvorac Hluboká je jedan od najpoznatijih i najljepših dvoraca u Češkoj. Izgrađen je u neogotičkom stilu u gradu Hluboká nad Vltavou, a njegov današnji izgled je inspirisan dvorcem Windsor u Engleskoj. Najstariji prethodnik Hluboká je rani-gotički dvorac izgrađen oko sredine 13. stoljeća. Tokom srednjeg vijeka, stalno je mijenjao vlasnike – čas je pripadao kraljevima, čas aristokratima – a svi su oni dodatno rekonstruisali i mijenjali izgled ove stare srednjovjekovne utvrde.


Castelul Peleș, Rumunija

Na kraju prekrasne šumske staze, na vrhu brijega u Karpatima, u blizini grada Sinaje u Rumuniji, nalazi se prekrasni Neo-renesansni Castelul Peleș (Dvorac Peleš) – jedan od najljepših i najpoznatijih u državi. Izgradnju dvorca je naručio prvi kralj Rumunije Karlo I. (Karlo I Rumunski), a zvanično je otvoren 1883. godine.

 

Dvorac Balmoral, Škotska


Dvorac Balmoral (Balmoral Castle) je škotska rezidencija kraljevske porodice još od kako ga je princ Albert kupio za kraljicu Viktoriju 1852. godine. Nakon smrti kraljice, cijelo Balmoral imanje je pripalo  kralju Edwardu VII, a zatim i svakom od njegovih nasljednika. Zbog njegove veličine i ljepote, Viktorija ga je zvala “ovaj divan raj.”

 

Kasteel de Haar, Nizozemska


Kasteel de Haar je najveći i najposjećeniji dvorac u Nizozemskoj, a nalazi se u neposrednoj blizini Utrechta, udaljenog pola sata vožnje od Amsterdama. De Haar ima sve što očekujete od dvorca: kule, jarke, velike kapije, viseće mostove i prekrasne parkove i vrtove. Bez ikakve sumnje, Kasteel de Haar je jedan od najluksuznijih dvoraca Evrope.


Château de Chambord, Francuska


Iako je nekada bio tek obična lovačka kabina u šumi, Dvorac Chambord (Château de Chambord) je pretvoren u najveći dvorac iz loirske skupine, šest puta veći od ostalih, sa 440 soba, 84 stepenice, 365 kamina, parkom i šumom od 4563 ha, te 33 km velikih zidova koji ga okružuju.


Dvorac Rosenborg, Danska

Dvorac Rosenborg (Rosenborg Slot) je dvorac koji se nalazi u Kopenhagenu u Danskoj, a koji je prvobitno izgrađen 1606. godine kao ljetnikovac. Ovaj renesansni dvorac se danas smatra jednim od najboljih primjera mnogih arhitektonskih projekata Christiana IV.


Castell Conwy, Wales

Dvorac Conwy je jedan od rijetkih dvoraca koji i dalje pružaju autentični srednjovjekovni doživljaj vojne arhitekture, a njegov najbolji i najjednostavniji opis možemo pronaći u vodiču velške istorije, u kojem se navodi: “Conwy je po svim standardima jedna od najveličanstvenijih utvrda srednjovjekovne Evrope.”


Dvorac Moszna, Poljska

Dvorac Moszna (Pałac w Mosznej) je jedan od najpoznatijih i najljepših dvoraca u Poljskoj, smješten u blizini istoimenog grada. Njegov spoj neogotičke, barokne i neorenesansne arhitekture, veličanstveni vrt i čak 99 kula mu daju izgled klasičnog bajkovitog dvorca.

Izvor: pixelizam.com
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK