Imamo najslađi recept za domaći sok od bazge!

Imamo najslađi recept za domaći sok od bazge!

Okusi djetinjstvo

Sok od bazge okusom podsjeća na djetinstvo, a spremite li ga u smočnicu, u njemu možete uživati i do godinu dana.

Ova bezvremenska biljka kod starih naroda bila je simbol smrti i rođenja, služila je za zaštitu od zlih sila, ali i kao saveznica vještica. Vjerovalo se da grančica bazge u džepu štiti od reume, a vino od bobica smatralo se vilinskim pićem, jer onaj ko bi ga popio, dobio je moć da vidi vile i s njima komunicira. 

U našim je krajevima, osim po sirupu, soku ili likeru, bazga poznata i kao ljekovita biljka koja se stoljećima koristi u narodnoj medicini.
 
Cvjetovi bazge beru se tokom suhih i toplih dana kad su potpuno procvjetali, a nikako poslije kiše. Budite oprezni s bobicama jer su sirove otrovne stoga ako pripremate džem ili kompot obavezno ih kuhajte. Osušite cvjetove tako da ih objesite na propuh, a čuvajte ih na suhom i tamnom mjestu poklopljene ili u vrećicama do godinu dana. Ako potamne, bacite ih.

Od bazge se često radi i čaj za koji treba oko tri grama cvjetova, šećer, med ili voćni sirup za zaslađivanje i prokuhana voda. 


RECEPT ZA SOK OD BAZGE (ZOVE)

Za oko 9 litara soka od bazge trebat će vam sljedeće: 

  • 40 cvjetova bazge 
  • 4 kg šećera 
  • 100 g limunske kiseline 
  • 1 konzervans 
  • 500 g limuna 
  • 5 l vode 

Priprema:  

  1. U 5 litara hladne vode potopimo cvjetove bazge, narežemo limun na ploške s korom i ostavimo poklopljeno 24 sata. Ocijedimo vodu 
  2. Dodamo u vodu šećer, limunsku kiselinu i konzervans 
  3. Miješamo dok se šećer ne otopi 
  4. Ulijemo u boce i čuvamo na tamnom i hladnom mjestu

Napravite i gazirani sok s bazgom, šećerom, jabučnim octom, limunom i vodom. Držite u posudi na suncu dok ne provrije, procijedite i ulijte u staklenu bocu.  

S vremenom će se na dnu stvoriti talog od cvjetne peludi koji prilikom spravljanja soka zamuti preostali sok u boci. Iako to ne utiče na kvalitetu napitka, još jednom ga možete lagano procijediti u drugu bocu kako bi talog ostao na dnu. 

Sok se, naravno, može napraviti i bez konzervansa i limunske kiseline, no trajnost mu je onda kraća pa napravite manju količinu i čuvajte ga u hladnjaku.

Izvor: 24sata.hr
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK