LIJEPA I HIDRATIZIRANA - Njega kože zimi

LIJEPA I HIDRATIZIRANA - Njega kože zimi

Brini o sebi...

Kao i kosa, vaša koža zimi traži dodatnu njegu i zaštitu. Bez obzira na tip kože koji imate, hladan i suh zrak može uzrokovati zatezanje, perutanje, hrapavost ili crvenilo kože. Ako imate suhu kožu, posljedice bi mogle biti intenzivnije.

Želite li to spriječiti, kožu je potrebno zaštititi od pretjeranog isušivanja te je redovito hidratizirati. Evo kako:

Izbjegavajte tuširanje i umivanje vrućom vodom 

Vruća voda dodatno narušava hidrolipidni sloj kože, koji održava prirodnu ravnotežu vlage. Također, tuširanje ne bi trebalo trajati duže od 10 minuta. Izbjegavajte proizvode koji sadrže alkohol te proizvode na bazi sapuna, a nakon tuširanja na tijelo nanesite biljno ulje (arganovo ulje, ulje makadamije, bademovo ulje, maslinovo ulje…), koje će spriječiti gubitak vlažnosti. Biljno ulje možete upotrijebiti i za čišćenje lica, a ukoliko dodate nekoliko kapi u toplu kupku, vaša koža će vam biti zahvalna.

Brinite o hidrataciji kože

Zimi je hidratacija kože važnija nego ikad. Pojačano isušivanje kože zbog vremenskih uvjeta, ali, još više, i zbog suhog zraka u zagrijanim prostorijama može uzrokovati perutanje i zatezanje kože, što neće popraviti čak ni makeup. Štoviše, makeup na takvoj koži može izgledati vrlo neuredno. Kako biste to spriječili, svakodnevno koristite hidratantne kreme za lice i tijelo, koje će nahraniti vašu kožu i učiniti je glatkom. Osim hidratacije izvana, kožu je potrebno hidratizirati i iznutra, stoga, pijte što više vode ili biljnih čajeva, kako biste vašem tijelu omogućili prijeko potrebnu hidrataciju.

Nabavite ovlaživač prostorije

Suh zrak u zagrijanim prostorima može biti vrlo štetan za vašu kožu, ali i kosu, stoga je ovlaživač zraka vrlo isplativa investicija. Ukoliko vam on nije dostupan, može ga zamijeniti i zdjelica vode na radijatoru.

Zaštitite se od sunca

Premda su sunčeve zrake manje intenzivne zimi, snijeg ih snažno reflektira, što može biti izuzetno štetno. Obavezno prilikom svakog izlaska, a posebno tokom skijanja, izložene dijelove tijela zaštitite kremom za sunčanje (preporučuje se faktor 50).

Ne zaboravite usne

Zimi je posebno važno zaštititi usne, kako one ne bi ispucale. Možete upotrijebiti labello, melem ili vazelin, ili isprobati neki od recepata iz kućne radinosti. Pokušajte pronaći proizvod s dodatkom E vitamina.

Spavajte dovoljno

Čak i uz odgovarajuću zaštitu i njegu, vaša koža neće imati zdrav izgled, ako ne spavate dovoljno. Nastojte spavati najmanje 7 sati dnevno, kako bi vaša koža zadržala zdrav i svjež izgled.

Pazite na prehranu

Jednako kao i njega kože, prehrana ima vrlo važnu ulogu, kada je riječ o izgledu i zdravlju kože. Tokom zimskih mjeseci nastojite u prehranu uvrstiti što više voća i povrća (najbolje onog bogatog antioksidansima), a izbjegavajte namirnice koje sadrže aditive i konzervanse. Omega 3 masne kiseline čine kožu prirodno vlažnom, stoga obogatite vašu prehranu nezasićenim masnim kiselinama.

Izvor: rima.ba
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK