NAJUTICAJNIJE ŽENE SVIJETA - Evita Peron, argentinska miljenica

 NAJUTICAJNIJE ŽENE SVIJETA - Evita Peron, argentinska miljenica

Najslavnija prva dama

Maria Eva Duarte de Peron, poznata i po svom nadimku Evita (7.5. 1919. - 26.7. 1952.) je argentinska glumica i političarka, poznata kao supruga argentinskog predsjednika Juana Perona

Rođena je u mjestu Los Toldos kao nezakonito dijete kuharice i zemljoposjednika, te je s 15 godina otišla u Buenos Aires da se okuša kao glumica i zabavljačica. S vremenom je stekla popularnost i postala suvlasnicom radio-stanice te na jednom dobrotvornom balu srela generala Perona za koga se godine 1945. udala. Za vrijeme predsjedničke kampanje je koristila svoju popularnost i skromno porijeklo kako bi mužu donijela glasove među argentinskom sirotinjom.Ubrzo nakon objave braka, svi filmovi i serije u kojima je glumila Evita, bili su cenzurirani i zabranjeni. Nakon što je Peron dobio izbore i preuzeo vlast, Eva Peron je postala jedna od najuticajnijih ličnosti njegovog režima, što je koristila kako bi popravila položaj argentinskih radnika i žena.

Aktivno je sudjelovala u sindikatima, osnovala je fondaciju koja je pomogla siromašnima izgradivši na hiljade domova i škola diljem Argentine. Osigurala je zdravstvenu zaštitu i za najbijednije slojeve društva te je bila veliki borac za prava žena.

Iako se vežu i brojne kontroverze na račun njenog života, prije nego što je postala prva dama Argentine, ostat će zapamćena kao jedna od najpopularnijih prvih dama (ali i najmoćnijih žena) u historiji, s velikom karizmom koju je imala među radničkom klasom, ženama i siromašnim slojevima sa svega 33 godine života.

Umrla je od raka godine 1952.

Njen život bio je predmet brojnih umjetničkih djela, uključujući mjuzikle i filmove.

Izvor: rima.ba
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK