NUTELLA TORTA - Recept koji bi svaka kuharica trebala imati

NUTELLA TORTA - Recept koji bi svaka kuharica trebala imati

Jednostavna priprema i nenadmašan okus

Drage naše vrijednice, danas donosimo recept za nutella tortu kojoj bi malo ko mogao odoljeti. Vrlo jednostavna za pripremu, sočna i ukusna, te prigodna za razne događaje. Važno je napomenuti da umjesto nutelle možete koristiti i drugi namaz koji vi i vaša porodica preferirate. Ja sam nutellu zamijenila linoladom i oduševljena sam. Idemo:


SASTOJCI:

  • 6 jaja
  • 10 dkg šećera
  • 1 vanilin šećer burbon
  • 20 dkg brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 kašike nutelle (linolade)

KREMA:

  • 1/2 l biljnog slatkog vrhnja
  • 7 kašika nutelle

PRELJEV:

  • 2 dcl vode
  • 5 kašika šećera


PRIPREMA:

Odvojimo žumanjke i bjelanjke.
Žumanjke istučemo pjenasto sa polovinom šećera i vanilin šećera.
U drugoj posudi istučemo čvrsti snijeg od bjelanjaka, u koji dodamo nakon što je dobro istučen snijeg, ostatak šećera i dobro izmješamo zajedno.
U žumanjke dodamo nutellu, zatim jednu trećinu snijega i postepeno dodajemo brašno izmiješano sa praškom za pecivo.
Na kraju polako dodajemo preostali snijeg i izmiješamo lopaticom da ostane prozračno.
Izlijemo u duboki kalup, obložen pek papirom i pečemo oko pola sata na 180 stepeni.
 
Zagrijemo vodu i šećer, prokuhamo i ohladimo.
Dobro istučemo vrhnje u šlag i dodamo nutellu.
Kada se biskvit ohladi prerežemo ga na tri dijela.
Hladnim šećernim zaljevom navlažimo koru i naizmjenično filamo pripremljenom kremom.
Premažemo je i izvana istom kremom, ili ukrasimo po želji.
 
POSLUŽIVANJE:
Dobro ohladiti tortu i ostaviti u frižideru preko noći da odstoji.
Vrlo je izdašna, a i lagana za pripremu.
Nemojte štedjeti na nutelli, neka kašike budu dobro napunjene!

 

 

 

Izvor: rima.ba




KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK