POUČNA PRIČA - Dječak i ekseri

POUČNA PRIČA - Dječak i ekseri

Kada u bijesu kažes ružne riječi, one ostavljaju ožiljak na srcu...

Biješe jednom jedan dečak, lijep, talentovan i zgodan, ali nezgodne naravi. Nije imao prijatelje jer niko nije želio da se sa njim druži. Često se ljutio i govorio ružne riječi ljudima oko sebe. Jednog dana njegov otac mu je dao vreću punu eksera i rekao mu da svaki put kad se naljuti i izgubi kontrolu nad sobom, zakuca jedan ekser u ogradu.

Prvoga dana dječak je zakucao 37 eksera na ogradu. Bilo je teško, daske su bile suhe, a čekić težak. Tokom sljedećih nekoliko mjeseci naučio je da kontroliše svoj bijes i broj ukucanih eksera se smanjivao.

Otkrio je da je lakše kontrolisati svoju narav, nego zakucavati eksere u ogradu.

I tako je došao dan da tokom cijelog dana dječak nije ni jednom pobjesnio. To je kazao svom ocu, a otac mu je rekao da svakoga dana kada uspije da kontroliše svoj temperament, iz ograde isčupa jedan ekser.

Prošlo je puno vremena i naposljetku dječak je bio ponosan na sebe jer u ogradi nije više bilo eksera. Kada je to ispračao ocu, ovaj ga uze za ruku i odvede do ograde.

"Dobro si to uradio, sine moj, ali pogledaj sve te rupe u ogradi. Ograda nikad više neće biti ista. Kada u bijesu kažes ružne riječi, one ostavljaju ožiljak na srcu baš kao što su ove rupe u ogradi. Zapamti, moraš svakog tretirati s ljubavlju i poštovanjem. Poslije loših riječi nije važno koliko puta kažes da ti je žao, rane ostaju zauvijek."

Izvor: rima.ba
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK