POUČNA PRIČA - Kučići na prodaju i dječak velikog srca

POUČNA PRIČA - Kučići na prodaju i dječak velikog srca

Sličan se sličnom raduje

U izlogu prodavnice kućnih ljubimaca u centru grada stajao je natpis na kome je pisalo "Kučići na prodaju". Privučen natpisom, dječak koji je prolazio pored trgovine ušao je u trgovinu kako bi pitao prodavača za koliko novca namjerava prodati kučiće?"

Prodavač je odgovorio: "Za nekih trideset do pedeset dolara."

Dječak se odmah mašio džepa i izvadio sve što je imao. 

"Imam svega dva dolara i trideset sedam centi", rekao je pomalo zabrinuto i priupitao, "da li biste mi dozvolili da uđem da ih vidim?"

Vlasnik radnje se nasmijao i uveo dječaka u radnju. 

Iz kućice za pse izašla je prvo kuja i otrčala do drugog kraja radnje. Za njom je trčalo pet malih, nježnih, krznenih loptica. Jedan psić poprilično je zaostao za ostalima. Dječak je odmah primijetio da psić koji zaostaje šepa pa je pitao: "Šta se desilo sa ovim mališom, šta nije u redu sa njegovom nogom?"

Vlasnik je objasnio dječaku da je veterinar pregledao to kučence i utvrdio da ima iščašen kuk. Dodao je i da će to kuče zauvijek ostati oštećeno. 

"Da li će zaista zauvijek biti takav", dječak se najednom vrlo uzbudio. "Želim da kupim baš tog psića."

 Vlasnik radnje mu je rekao: "Ne, ti ne želiš da kupiš baš tog psića. Ali ako ga baš stvarno želiš, spreman sam pokloniti ga."

Dječak se veoma uznemirio. Pogledao je vlasnika radnje pravo u oči, i prijeteći prstom rekao: "Ne želim ga kao poklon. Taj mali pas vrijedi isto toliko koliko i ostali psići. Sada ću vam dati dva dolara i trideset sedam centi, a pedeset centi plaćat ću mjesečno sve dok ga ne isplatim."

Vlasnik radnje ga je i dalje ubijeđivao: "Ti, ustvari, ne želiš da kupiš tog psića. On nikada kao drugi psi neće moći da trči, skače i igra se sa tobom.“

Tada je mali dječak sjo, zavrnuo svoju nogavicu pantalona i pokazao vlasniku radnje svoju uvrnutu lijevu nogu u velikoj metalnoj protezi. Pogledao je vlasnika radnje i nježno odgovorio: "Vidite. Ni ja ne mogu dobro da trčim, a tom malom kučencetu potreban je neko ko će ga zaista  razumjeti!"

Izvor: rima.ba
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK