SILVANA ARMENULIĆ: Noćas mi srce pati

SILVANA ARMENULIĆ: Noćas mi srce pati

ŽENA ZA SVA VREMENA

Silvanu Armenulić nazivaju jugoslovenskom Merilyn Monroe zbog ljepote, vrtoglavog uspona iz siromaštva do zvjezdanih visina, ali i tragičnog kraja.

Zilha Bajraktarević (kasnije će uzeti umjetničko ime Silvana, po glumici Silvani Mangano iz filma „Gorki pirinač“) rođena je 1939. u Doboju. Bila je treće od desetero djece poslastičara Mehmeda Bajraktarevića. Sa 16 godina otišla je kod tetke u Sarajevo i počela da pjeva po kafanama.

Krajem pedesetih preselila je u Beograd i prvo nastupala u „Bristolu“ sa orkestrom. Udala se 1961. za poznatog tenisera Radmila Armenulića, a tri godine kasnije rodila je kćerku. Prvi hit - „Nad izvorom vrba se nadnijela“ snimila je 1967, ali će još tri godine proći dok ne postane zvijezda.

Slavnom će je 1970. učiniti televizijska serija „Ljubav na seoski način“, u kojoj je otpjevala pjesme „Noćas mi srce pati“, „Kišo, tiho padaj“ i „Ja nemam prava nikoga da volim“. Svojom pojavom, načinom odijevanja i pjesmama izazvala je revoluciju u narodnoj muzici. U modi su bile frizure „a la Silvana“, a stotine novorođenih djevojčica širom Jugoslavije nazvane su po njoj.

Bila je diva, prava pravcata i neponovljiva diva; pjevačica sevdaha, starogradskih pjesama, romansi i komponovanih. Glumila u dvije TV serije i jednom igranom filmu, spremala se za operu “Grička vještica”.

Bila je i izuzetno sposoban menadžer, humanista i velika majka. Obnašala je funkciju generalnog sekretara Udruženja muzičara, nesebično pomagala bolesne, ali i mlađe kolege. Prva je pokrenula akciju pomoći za Vuku Šeherović iz Zenice, koja je u to vrijeme živjela u bijedi. Izborila se i za status istaknutog umjetnika Zaimu Imamoviću. Javno je kazala da je sramota za jugoslovensko društvo da jedan Zaim Imamović, pjevačka gromada, nema taj status i pokrenula inicijativu da mu se taj status i dodijeli.
Zaim je postao istaknuti umjetnik te godine kada je Silvana otišla na vječni počinak! Za života je to često spominjao i govorio “neka našeg i u gori lista”, misleći na Silvanu, Bosanku koja je živjela i stvarala u Beogradu.

Živjela je burno! U odnosu na vrijeme u kojem je stvarala, grabila je decenijama naprijed. I muzičkim izrazom, i imidžom, i gardom bila je iznad vremena u kojem je postala miljenica masa.

Karijeru je započela u vrijeme kada je bila neviđena sramota za djevojku da uzme mikrofon i zapjeva. Smatralo se to čak i porodičnom izdajom. Nisu vrijedile majčine suze, očeve kletve i zabrane. Ništa nije pomagalo! Za Silvanu je pjesma bila iznad svega.
Pjevač živi za ovacije, ali se njegov život sastoji i od gorkih momenata. Na pozornicama su je dočekivali i ispraćali aplauzima, na ulici se otimali za njene autograme. Imala je bezbroj razloga da bude sretna i prezadovoljna žena.
Ipak, duboko u duši ona to nije bila. Daleko od svjetala pozornice živjela je život nesretne žene. Nosila je veliku ranu jer je se otac odrekao zbog pjesme i udaje za Radmila Armenulića. Kasnije sol na njenu ranjenu dušo dolijevao je taj isti Radmilo.
Voljela ga, a on je ponižavao. Odlazio od nje i vraćao se. A ona se borila za njega svim sredstvima; čak i fizički. Godine 1972, u sred Beograda je u pola noći pretukla izvjesnu Lepu Jankov, službenicu u Poštama Beograda jer nije mogla da podnese da se njen Radmilo ljubaka sa njom. I zbog toga je završila u sudnici. Oslobođena je, nakon što je u sudskom procesu dokazano da su braća i očuh te službenice, pokušali da Silvanu izmasakriraju na kućnom pragu polomljenim staklenim flašama. Tom prilikom, je zadobila i nekoliko posjekotina.

U karijeri su joj najljepši i najteži momenti bili upravo sa Radmilom. Veliki teniser toga doba bio je na meti mnogih žena. Nekoliko puta su se razilazili i mirili, da bi na kraju Silvana digla ruke od tog braka. Kupila je sebi stan u Novom Beogradu i započela vanbračnu zajednicu sa sportskim komentatorom Marko Markovićem. U toj vezi je bila i previše voljena, pažena i mažena.
Čekali su kraj oktobra 76. godine da se održi završna rasprava u Silvaninoj brakorazvodnoj parnici sa Radmilom pa da svoju ljubav krunišu brakom. Nije im se dalo. Silvana je poginula desetog oktobra, a te iste noći dok je nacija bila u žalosti, Radmilo je obio njen stan, promijenio brave i ključeve,  te sve sebi prisvojio. Danas živi u tom stanu sa Mirom Pejić.  Onaj porodični je ostavio kćerki Gordani.
Ali, kažu, ne spava mirno. Proganja ga i mrtva Silvana! Prije nekoliko godina u Puli je sjedio sa Bobom Živojinovićem, pili su vino. U neka doba začula se Silvanina pjesma “Noćas mi srce pati, noćas me duša boli….”. Radmilova čaša je pukla sama od sebe. Premro je od straha i šoka, a onda jedva izusitio:
-Grešan sam prema toj ženi!

Grešan je bio i prema njihovoj kćerki, jer je odvajao od Silvanine rodbine. Predstavljao ih je u najružnijem svjetlu. Tek prije nekoliko godina je Gordana saznala da je Silvanina porodica Bajraktarevića izuzetno bogata,  močna i ugledna.

Susret sa Tomom

Jedne večeri 1956. Silvana Armenulić, tada nepoznata pjevačica, prolazeći kroz leskovački park, primjetila je na klupi mladića koji se smrzavao. Započela je razgovor s njim i saznala da je došao iz sela na audiciju, ali da nije prošao, i da sad nema para ni za kartu do kuće. Velikodušna kakva je bila, povela ga je sa sobom, nahranila i muzičare iz svog orkestra zamolila da mu daju nekakav posao. Mladić je tako počeo da se druži s njima, da bi jednom, u nekoj kafani, uz njih i zapjevao. Mladić se zvao Toma Zdravković... Trinaest godina kasnije, na papiru iz konobarskog bloka u beogradskom hotelu „Slavija“, mamuran, napisao je riječi i melodiju za pjesmu „Noćas mi srce pati“, koja je Silvanu Armenulić učinila zvijezdom.

Silvana Armenulić poginula je 10. oktobra 1976. u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd-Niš. U toj nesreći poginuli su i njena sestra Mirsada Bajraktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RTV Beograd, koji je i vozio automobil.

Otišla je premlada. Ali, kao da je još tu. Ostala je u legendi kao neponovljiva, nepobjediva, nedostižna i neprikosnovena. Veliki ljudi se ne zaboravljaju; narod ih čuva!

Izvor: rima.ba
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK