SOK OD KOPRIVE - Osvježenje i lijek za sve boljke

SOK OD KOPRIVE - Osvježenje i lijek za sve boljke

KAKO SE PRAVI SOK OD KOPRIVE KOD KUĆE?

Sok od koprive fitoterapeuti tradicionalno koriste za čišćenje i poboljšanje krvi, kao odlično ljekovito sredstvo, ali je ovaj napitak sve popularniji i kao osvježavajuće piće ako mu se pridodaju pomorandže, limuni i drugi agrumi uz malo leda. Smatra se za jednu od najljekovitijih biljka na planeti, izuzetno je cijenjena na našim prostorima. 

Kako samostalno pripremiti ovaj sok kod vaše kuće?

RECEPT ZA KOPRIVIN SOK SA LIMUNOM

Naša preporuka je da uvijek sok pravite sami kod kuće, i pored sve bolje ponude u marketima i prodavnicama, ovo je daleko najbolji izbor. Potpuno čist koprivin sok dobija se iz mladih listova i stabljika. Potrebno je samo da stavite jednu šolju vode i dvije šolje koprivinih listova u blender i dobro ih izmiješate. Od četiri pune šolje listova dobit ćete oko pola šolje čistog ljekovitog soka. Kao što vidite, nije ništa komplikovano.

Uz ovaj recept, danas je sve popularniji sok od koprive i limuna u kombinaciji sa pomorandžama i drugim argumima, evo kako da ga napravite:

Potrebno vam je:

  • 30 vrhova mlade koprive,
  • dva limuna,
  • tri pomorandže,
  • limuntus (nije neophodan),
  • 800 grama šećera,
  • 3 litre vode

Priprema:

Operite koprivu i agrume koje ste predhodno isjeckali na kriške, izručite sve u vodu i ostavite tako cijeli dan da odstoje. Nakon toga sve dobro izgnječite i vaš domaći sok od koprive i limuna je spreman za piće. Ako ne želite odmah da ga popijete možete i da ga zagrijete, ali samo do vrenja.

Ukoliko vam se ne sviđa ideja da u sok stavljate tolike količine šećera, tada možete upotrebiti kao alternativu i veću količinu kvalitetnog livadskog meda. To je nešto skuplji recept, ali je svakako zdraviji. Povedite računa da se tada domaći med ne treba nikako zagrevati, već ga dodajte isključivo u svjež koprivin sok, ovako pripremljen recept ima nešto kraći rok trajanja, pa ga je najbolje popiti isti dan.

Imajte na umu da veća količina šećera je karakteristična za koprivin sirup i on duže traje, u slučaju da vam treba samo osvježavajući napitak, ali je zdraviji izbor med.

Sok od koprive bez šećera je veoma dobar izbor za oboljele od artritisa i reume, a kako u sebi sadrži mnogo željeza odlična je pomoć anemičnim osobama u borbi sa malokrvnošću. Ukoliko imate probleme sa kožom i kosom, muči vas uporni kašalj i šlajm, imate probleme sa bešikom- obavezno ga napravite. Koprivu možete dodavati i u vaša omiljena jela.

PROČITAJTE JOŠ: KOPRIVA - Apsolutno najmoćniji lijek iz prirode

NAPRAVITE JEDNOSTAVAN SIRUP OD KOPRIVE

Potrebni sastojci:

  • kilogram mladih koprivinih listova,
  • dva i po litra vode,
  • šećer ( 500 grama na svahih 0,5 litara tečnosti)

Priprema:

Dobro operite i ocijedite mlade listove, natopite ih u vodu i pustite da lagano krčkaju 60 minuta na srednjoj temperaturi, čim primjetite da voda ukuha, dodajte novu. Nakon sat vremena dobro procjedite i dodajte šećer srazmjeran toj količini. Sada je važno da miješate sirup, dok se šećer skroz ne istopi.

Kada ste završili sok od koprive, prespite u prethodno streilisane staklene flaše i što bolje ih zatvorite. 


Prijatno!

Izvor: rima.ba
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK