TABELARNI PREGLED - Uticaj biljnih čajeva na zdravlje

TABELARNI PREGLED - Uticaj biljnih čajeva na zdravlje

Za hladne zimske dane

Biljni čajevi su omiljeni napici brojnih ljudi tokom zimskog perioda, a blagodati koje nam pružaju čajevi su višestruke. Donosimo pregled ljekovitih svojstava biljnih čajeva kako biste se ugrijali u ovim hladnim danima, opustili, ali i spriječili ili izliječili eventualne tegobe.


KAMILICA
Ima analgetsko, anti-inflamatorno, antimikrobno i antispazmatičko dejstvo. Čaj od kamilice djeluje smirujuće i često se koristi kao lijek protiv nesanice. Ublažava bolove u želudcu, kao i  simptome loše probave: grčeve, nadutost, dijareju, konstipaciju, gastritis. Stišava bolove bubrega, jetre, žuči. Ublažava menstrualne tegobe.
NANA Nana predstavlja spazmolitik, karminativ, dijaforetik, lokalni antiseptik i virostatik. Povoljno djeluje na funkciju jetre i žučne kese i ublažava bolove. Koristi se i kao sedativ. Ima smirujuće dejstvo I pomaže u slučaju migrene. Ublažava simptome herpesa dok je virus još aktivan. Smiruje nadreženi želudac i olakšava menstrualne probleme. Može da pomogne i kod upale sluzokože u ustima, a koristi se i za poboljšanje apetita. 
ŠIPAK U 100 grama sušenog šipka ima oko 1700 mg vitamina C, a takođe sadrži vitamine A, D, E, kao i voćne kiseline, tanine, pektin i karotenoide. Ublažava i sprečava infekciju bešike, glavobolju i vrtoglavicu. Otklanja umor, malaksalost i sklonost oboljenjima. Voćne kiseline iz šipka povoljno djeluju na izlučivanje mokraće, pa sprečavaju stvaranje kamenca u mokraćnim kanalima i bubregu. Šipak se koristi u slušaju gastritisa, dijareje, avitaminoze I dehidratacije.
ŽALFIJA Reguliše znojenje (prekomerno smanjuje, nedovoljno povećava). Djeluje kao antiseptik, pa se primenjuje kod upala krajnika, desni, mokraćnih kanala, kod želučanih tegoba, jetre, žuči. Neutrališe virus gripa i pojačava funkciju leukocita.
LIPA Djeluje smirujuće u slučaju grčeva, pomaže kod oboljenja bubrega, organa za disanje, nervnih slabosti, duševne premorenosti I stimuliše rad srca. Treba je povremeno koristiti jer kod permanentne upotrebe može izazvati oštećenje srca 

MAJČINA

DUŠICA

Upotrebljava se u liječenju bronhitisa, kašlja, a ima i jaku moć dezinfekcije. Služi i kao sredstvo za poboljšanje rada želuca, a u smjesi s koprivom i u liječenju malokrvnosti.Sadrži ljekovito etersko ulje koje ima dosta tanina pa se koristi protiv dijareje. Upotrebljava se i protiv crijevnih parazita - dječijih glista. Ljekoviti sastojci nalaze se jedino u listu i cvijetu majčine dušice. Čaj se priprema u zatvorenom sudu jer majčina dušica sadrži lako isparljive sastojke i kuhanjem u otvorenoj posudi oni lako ispare, pa tako pripremljen čaj nema ljekovitih svojstava. 

HAJDUČKA

TRAVA

Koristi se u obliku čaja za poboljšanje apetita, kao i za liječenje svih stomačnih poremećaja, oboljenja jetre i žuči.Hajdučka trava ulazi u sastav gorkih čajeva, čajeva za čišćenje, pojačano lučenje žuči, čaja za normalizaciju metabolizma i čaja za umirenje. Zbog prisustva vitamina C daje se kod krvarenja i hemoroida. Pri upotrebi hajdučke trave treba znati da kod osjetljivih osoba može da izazove alergiju. U narodnoj medicini se koristi za zarašćivanje rana kao hemostiptik i ublažavanje bola, te otuda potiče i naziv biljke. Ubrzava krvotok, pomaže kod nekih poremećaja rada srca, jača organe za probavu.
BOSILJAK Čaj od bosiljka ublažava glavobolju, smiruje i pije se protiv nesanice. Sadrži eterična ulja, cineol metil-kalvikol, tinol lineol, kamfor, kao i niz drugih još nedovoljno istraženih materija. Primjenjuje se kod liječenja upala (želuca, crijeva), kod kašlja, početnih stanja tuberkoloze, kod bolesti mokraćnih organa (bubrega, bešike). 
ZOVA Ublažava tegobe kod upala mokraćnih puteva,olakšava izlučivanje mokraće i pomaže izbacivanje mulja, pijeska i kamenčića.

BIJELI

SLJEZ

U korijenu bijelog sljeza ima sluzi, pektina, skroba, saharoze, asparagina, betaina, masnog ulja i dr. Zbog velike količine izvrsne služi koristi se protiv upala organa za disanje i ždrijela, interno ili za ispiranje guše i nosa u obliku macerata. Kao vrlo blago sluzno sredstvo daje se i protiv dijareje, za ispiranje polnih organa, za obloge na upaljena mijesta itd. Isjeckan korijen drži se oko dva sata u hladnoj vodi (nikako u ključaloj) i za to vrijeme češće promiješa. Na taj način se ekstrahuje samo sluz. Kuhanje korijena (dekokt) nije dobro, jer se time izvlači i skrob, tečnost je gušća, ali je mutnija i brzo se pokvari, uskisne. Sluz iz bijelog sljeza povoljno djeluju kod kašlja, bronhitisa, upale pluća, bronhalne astme, kao i kod oboljenja probavnih i mokraćnih organa, upale materice, upale debelog crijeva i dr.
MATIČNJAK List matičnjaka se bere i koristi prije cvjetanja jer tada u njemu ima najviše mirišljavog etarskog ulja i tanina. Koristi se protiv nadimanja, neuralgije, "nervnih smetnji", gađenja, povraćanja, proliva, ali služi I  za poboljšanje apetita i za jačanje organizma. Matičnjak umiruje i poboljšava opšte psihičko stanje organizma. Zbog toga se preporučuje kod histerije, hipohondrije i drugih  stanja. Takođe je koristan za smirivanje bola u želudcu, živčanih napada, liječenja  glavobolje i osjećaja vrtoglavice kod trudnica. Blagotvorno djeluje na srce.
KANTARION Poseduje brojne ljekovite I djelotvorne supstance : etersko ulje, ugljenohidrate, belančevine, pektinsku i miristinsku kiselina, vitamin C, tanin I dr. Fenolski spojevi u kantarionu imaju višestruko dejstvo, a najvažnija su antibakterijsko i antiparazitno . Kantarion smiruju upalne procese, otekline kod povreda (udarci, uganuća, iščašenja…), hematome, ublažava bolove i grčevite spazme unutrašnjih organa, čisti rane i krv, steže rane, štiti organizam od štetne radioaktivnosti, a ukoliko je organizam već ozračen tada radioaktivnost uklanjaja. Koristan je kod liječenja zapaljenja disajnog, probavnog, mokraćnog i reprodukcijskog sistema, glavobolja, nesanice i funkcionalnih srčanih smetnji.

RTANJSKI

ČAJ

Sadrži dosta etarskog ulja i tanina. Ima jako antiseptično dejstvo te se koristi za liječenje organa za disanje, varenje i mokrenje. Takođe pomaže poboljšanju opšteg stanja organizma .Veoma je efikasan u liječenju dijabetesa, zato što gasi žeđ i ublažava bolove u gastro-intestinalnom sistemu. Deluje i kao afrodizijak.
HIBISKUS Brojna istraživanja dokazala su da čaj od hibiskusa snižava krvni pritisak i visoke nivoe holesterola. Zbog toga smanjuje i rizik od pojave srčanih oboljenja. Prirodan je blagi diuretik. Poseduje brojne antioksidante koji štite krvne sudove i srčani mišić od štetnog dejstva slobodnih radikala.

CRNI 

ČAJ

Posjeduje nizak nivo kofeina, koji povećava  koncentraciju. Sadrži i fluor koji štiti zube. Ima  anti-inflamatorno dejstvo i smiruje digestivni  trakt. Koristi se i kao lijek za dijareju. Poboljšava cirkulaciju krvi i reguliše nivo holesterola

 

 

 

Izvor: rima.ba
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK