TABELARNI PREGLED: Vitamini i čovjekovo zdravlje

TABELARNI PREGLED: Vitamini i čovjekovo zdravlje

Zdravlje na prvom mjestu

Vitamini su prirodne supstance u hrani, neophodne tijelu da bi moglo savršeno da funkcioniše. Svaki vitamin ima svoju ulogu u organizmu. Vitamini su uglavnom aktivni u razvoju nervnog sistema, vida, brojnih reakcija u organizmu, ali i u mineralizaciji kostiju.

PROČITAJTE JOŠ I: MINERALI - Potrebe organizma, obogaćene namirnice i znaci nedostatka

Postoje dvije grupe vitamina: oni koji se rastvaraju u vodi (vitamin C i svi vitamini B kompleksa) i oni koji se rastvaraju u masnoći (vitamin A,D,E i K). Iako su neophodni za održavanje života, vitamini se većinom ne proizvode u organizmu, već se unose, prije svega, putem hrane. 

Tabelarni pregled vitamina
VITAMIN DNEVNA DOZA OBOGAĆENE NAMIRNICE UTICAJ NA TIJELO I SIMPTOMI NEDOSTATKA

VITAMIN A

I KAROTEN

Dnevne potrebe su od jednog do dva mg. U većim količinama sadrži ga zeleno povrće, posebno špinat i kelj, šargarepa, paradajz, peršun, grašak, mlijeko i punomasni mliječni proizvodi, suho i uljasto voće, citrusi, banane, breskve, trešnje, jaja, džigerica, žitarice, riblje ulje.  Nedostatak vitamina A izaziva slabljenje vida noću, lomljive nokte, promjene na koži. Uticaj na tijelo: služi za rast, za izgradnju i održavanje tkiva, kože i sluzokože. 
VITAMIN B1 Dnevne potrebe su oko tri mg. U većim količinama sadrži ga kvasac, sjemenje žitarica, orasi, lješnjaci, mahunarke, kukuruzno brašno, šunka, špinat, šargarepa, lišće repe, grejpfrut.  Nedostatak vitamina B1 izaziva zatvor, slabost mišića, smetnje u cirkulaciji i nervnu slabost. Uticaj na tijelo: utiče na nerve, pretvara ugljene hidrate u telesnu energiju. 
Vitamin B2 (F, G)  Dnevne potrebe su oko dva mg. U većim količinama sadrži ga: maslinovo ulje, pečurke, teleće iznutrice, punomasni sir, peršun, šargarepa, celer sa lišćem, zelena paprika, špinat, kelj.  Nedostatak vitamina B2 izaziva upalu vezivnog tkiva, pucanje noktiju, glavobolju, slab vid, oštećenje usana, suzenje i pečenje očiju. Uticaj na tijelo: pretvara masti u tjelesnu energiju; vrlo važan za održavanje kože i očiju, važi za „vitamin ljepote“.
VITAMIN B3 Dnevne potrebe su od devet do 15 mg U većima količinama sadrži ga peršun, kelj, krompir, špargla, kvasac, džigerica, lješjaci, piletina, pečurke, meso. Nedostatak vitamina B3 izaziva: upalu kože, poremećaje želuca i crijeva. Uticaj na tijelo: održava crijeva i želudac zdravim, pospješuje rast, pretvara bjelančevine u tjelesnu energiju. 
VITAMIN B4 Dnevne potrebe su od 400 do 1.000 mg. U većim količinama sadrži ga: džigerica, kvasac, šargarepa, pečurke, zeleno povrće, ražovi hljeb. Nedostatak vitamina B4 izaziva malokrvnost i poremećaj u rastu. Uticaj na tijelo: pomaže pri stvaranju crijevenih krvnih zrnaca, pozitivno utiče na rad metabolizma. 
VITAMIN B5 Dnevne potrebe su oko osam mg. U većim količinama sadrže ga: grejpfrut, jagode, pomorandže, kupus, karfiol, šargarepa, pšenične klice, kvasac, jaja, pečurke.  Nedostatak vitamina B5 izaziva smetnje u kretanju, glavobolju. Uticaj na tijelo: važan za razmjenu materija i održavanje tjelesne težine; čini tijelo otpornim, jedan od „vitamina ljepote“, važan za kosu. 
VITAMIN B6 Dnevne potrebe su oko šest 6 mg. U većim količinama sadrže ga: krompir, banane, šargarepa, mahunarke, suhi kvasac, špinat, pšenica, kikiriki, kelj, limun, kruške, losos, jetra, lješnjaci.  Nedostatak vitamina B6 izaziva: gubitak u težini, mučninu, nesvjestice. Uticaj na tijelo: zajedno sa vitaminom B3 i hormonima tkiva važan je za razmjenu bjelančevina.
VITAMIN PP (nijacin, nikotinska kiselina) Dnevne potrebe su oko 30 mg. U većim količinama sadrži ga: paprika, pomorandža, heljda, jaja, pečurke, jetra, srce, mozak, riba, morski rakovi, meso, mahunarke, cjelovite žitarice, suhe šljive. Nedostatak izaziva poremećaj varenja i nervnog sistema, pelagru. Uticaj na tijelo: učestvuje u radu metabolizma, uključen je u metabolizam sumpora, odgovoran za funkcije epitela i nervnog tkiva.
FOLNA KISELINA Dnevne potrebe su pet mg. U većim količinama sadrži ga: špinat, jetra, kvasac, pomorandže, peršun, šargarepa, krompir, pšenica, kikiriki, krastavci, banane, trešnje, limun, prokelj. Nedostatak izaziva anemiju, prolive i slične probavne probleme. Uticaj na tijelo: učestvuje u mnogim biohemijskim procesima, važna je za rast i diobu ćelija, ima citostatično dejstvo, pospješuje apsorpciju vitamina A. 
VITAMIN B12 Dnevne potrebe su 3 µg. U većim količinama sadrži ga: džigerica, bubrezi, riba, mlijeko, jaja, mišići. Nedostatak izaziva poremećaj pri ciklusu, bljedilo, lomljive nokte. Uticaj na tijelo: važan za sazrijevanje crijevenih krvnih zrnaca. 
VITAMIN C Dnevne potrebe su 100 mg. U većim količinama sadrži ga kupus, špinat, paprika, paradajz, citrusi, ribizla, jagode, karfiol, šipak, kelj, hren, keleraba, luk, rotkvice, teleće iznutrice, peršun, prokelj, borovnice, artičoke, kopriva. Nedostatak izaziva krvarenje desni, umor, razdražljivost, nesvjestice. Uticaj na tijelo: jača odbrambeni sistem, učestvuje u apsorpciji gvožđa. 
VITAMIN D Dnevne potrebe su 2,5 – 10 µg. U većim količinama sadrži ga maslinovo ulje, mlijeko, riblje ulje, sardine, jegulja, haringa, džigerica, jaja, špinat, repa, kupus, šargarepa, salate, tunjevina. Nedostatak vitamina D izaziva nepravilan razvoj nogu, loše zube i deformaciju skeleta.
Uticaj na tijelo: važan za metabolizam kalcijuma i fosfora, tijelo ga samo proizvodi pod dejstvom sunčeve svjetlosti. 
VITAMIN E Dnevne potrebe su 12 mg. U većim količinama sadrži ga: mlijeko, pšenične klice, biljna ulja, jaja, orasi, bademi, lješjaci, zeleno povrće, posebno salata potočarka, džigerica. Nedostatak vitamina E izaziva anemiju kod beba, promjene na koži, opšte loše stanje. Uticaj na tijelo: čuva i stabilizuje ćelije, sprečava oksidaciju nezasićenih masnih kiselina. 

 

Šta "smeta" vitaminima i mineralima?

Antivitamini i antiminerali su činioci koji uništavaju vitamine i minerale, zbog čega je potrebno uzimati znatno veće količine sastojaka koji vam nedostaju. Evo nekih primjera:

  •  Pušenje smanjuje vitamin C; 
  • Stres utiče na vitamin A i C; 
  • Alkohol smanjuje vitamin B1, B12, magnezijum; 
  • Antibiotici smanjuju nivo vitamina A; 
  •  Laksativi ubijaju vitamin A i kalijum; 
  •  Rafinisano ulje smanjuje vitamin A; 
  •  Ljuštena riža utiče na grupe vitamina B; 
  • Rafinirani šećer smanjuje količine vitamina B; 
  • Aspirin utiče na nivoe vitamina C i K; 
  • Kontraceptivne pilule smanjuju količine vitamina B6. 

Izvor: rima.ba




KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK