TRČANJE PRODUŽUJE ŽIVOT - Kad bi svi trčali, životni vijek bio bi duži

TRČANJE PRODUŽUJE ŽIVOT - Kad bi svi trčali, životni vijek bio bi duži

Pravo je vrijeme upravo sada

Najvažnije otkriće jest da trčanje 'vraća' više vremena od vremena koje je uloženo

Znanstvenici sa Sveučilišta Iowa tvrde kako vam jedan sat trčanja daje ekstra sedam sati života. U sedam sati stvarno puno toga možete napraviti! Ići na tečaj fotografije koji ste uvijek htjeli, ali nikad niste stigli, provesti pola dana na skakanju po trampolinima s klincima ili završiti više tu igricu koju nikako ne stignete zbog posla....

Novo istraživanje nastavak je studije iz 2014. objavljene u časopisu koji izdaje American College of Cardiology, koja je zaključila kako se trčanje samo pet do deset minuta dnevno povezuje sa smanjenim rizikom od smrti povezane s kardiovaskularnim bolestima. 

Sad je nastavak istraživanja objavljen u Progress in Cardiovascular Disease. U obje studije koautor je Duck-chul Lee, profesor kineziologije sa Sveučilišta Iowa. Lee i njegov tim otkrili su kako je 'odlazak na trčanje' smanjio rizik od prerane smrti za čak 40 posto. I to neovisno o brzini trčanja ili pređenim kilometrima.

Najvažnije otkriće jest da trčanje 'vraća' više vremena od vremena koje je uloženo. Naime, da su svi oni koji su sudjelovali u istraživanju počeli trčati, bilo bi 16 posto manje smrtnih slučajeva, a 25 posto manje fatalnih srčanih udara.

Brojka od sedam sati bazirana je na sljedećim pretpostavkama:

  • dva sata treniranja sedmično može se prevesti u manje od šest mjeseci aktivnog života u 40 godina
  • to bi pomoglo većem životnom vijeku od 3.2 godine

Iako bi to značilo da bismo dobili sedam sati za svaki sat koji smo proveli trčeći, Lee ističe da nas trčanje ipak ne čini besmrtnima.

 

Izvor: rima.ba
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK