ŽENE ZNAJU - Krastavac za zdravlje i ljepotu

ŽENE ZNAJU - Krastavac za zdravlje i ljepotu

Brini o sebi...

Krastavac nije samo ukusno povrće, on je pravi koktel vode, vitamina i minerala. 

Sadrži vitamin C i one iz B grupe, folnu kiselinu, kalcijum, željezo, magnezijum, fosfor, kalijum, selen, mangan i cink. Nema nimalo masnoća, kao ni soli. 
Izvanredan je diuretik jer posjeduje visok procent vlakana. Odlična je namirnica za one koji žele da izgube koji kilogram jer ima malo kalorija, ali i za one koji hoće instant da se osvježe, pošto daje više energije nego, recimo, kafa. 
Krastavac je prirodni eliksir koji treba da grickamo kad se osjećamo umorno. 

Žene ga od davnina koriste da hidriraju kožu lica, i zato ga kozmetičke kuće stavljaju u kreme, dezodoranse, maske. Mnogi su se uvjerili u njegovu iscjeliteljsku moć nakon pijanstva, pa ako pojedete jedan čim dođete iz provoda, zahvaljujući elektrolitima koje unesete ujutru nećete biti mamurni.

Manekenska tajna

Bogat silicijumom, krastavac je odličan kod liječenja akni i problema sa kožom, a otkad su manekenke otkrile kako ga svakodnevno konzumiraju, napitak od ovog povrća i vode postao je planetarno popularan. 

U dvije litre vode stavite isjeckan krastavac sa korom, pa ostavite da odstoji nekoliko sati ili tokom noći. Konzumiranje ovog napitka snižava krvni pritisak, zahvaljujući antioksidansima poboljšava funkcije mozga, umanjuje stres i sprečava nastanak bolesti koje dolaze s godinama. Također, jača kosti jer posjeduje vitamin K, štiti i njeguje kožu i kao jedan od najjačih detoks napitaka izbacuje otrove iz organizma.

Izvor: rima.ba
KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK